Kader
Rijinstructeurs in Nederland krijgen een basis instructeursopleiding. Ze ontvangen daarna een bevoegdheidspas om les te mogen geven. Ze leren de grondbeginselen van het lesgeven, waarbij ervan uit wordt gegaan, dat werkervaring in de praktijk bij zal dragen aan de kwaliteit van de rijles.

Primaire leerweg 1
Tijdens leerweg 1 behandeld de instructeur verkeerssituaties die met instructies bij worden gebracht.

Primair 1 is een rijbewijs voorbereidende rijopleiding in stappen.
De primaire rijopleiding is in rijlessen verdeeld en wordt door een rijschool, tot en met het rijexamen verzorgt. Het zijn de basisstappen om te slagen voor het rijbewijs.

Verkeerstaak
Beheersingsniveau en mogelijkheden binnen de verkeersopgaven. Het is de bedoeling dat de (beginnende) bestuurder de vijf taakprocessen, waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen en handelen onder de knie krijgt, zodat verkeersopgaven alle aandacht ontvangen die nodig zijn om ze op te lossen. De verkeerstaak heeft geen verdieping op primair vlak.

Primair leren rijden
De primaire rijopleiding richt zich op de rijbekwaamheid van de rijbewijsleerling. Dit betekent dat de rijbewijsleerling als beginnende bestuurder later in het verkeer rijervaring (primair) moet opbouwen, met het risico dat er een verkeerde rijstijl (primair) wordt aangeleerd.

Les techniek
Coaching waarbij de leerling wordt aangesproken en didactiek wordt toegepast.
De les technieken zijn afgestemd op de lerende persoon en niet op de lesgever zelf.

Rijbekwaamheid
Heeft te maken met lage orde vaardigheden.
Dit zijn vaardigheden op het primaire vlak. Wat is er nodig om een rijbewijs te halen en later rijervaring op te doen. Vanuit de primaire rijopleiding wordt rijervaring opbouwen en rijstijl ontwikkelen als eenheid gezien. Een verkeerde rijstijl wordt in het verkeer bestraft, maar (vooral) niet vanaf de bron aangepakt. Dit is de reden dat de primaire rijopleiding behoort tot de lage orde vaardigheden.
Kennis beschikken over de toepassing van de verkeersvoorschriften. De rijbewijsleerling leert de vaardigheden van het autorijden en de kennis over de verkeersregels.

Rijervaring is primair
Bij rijbekwaamheid is er sprake van het opbouwen van rijervaring.
Dit is niet hetzelfde als de vorming van een goede rijstijl. (elementair)

Rijbekwaamheid
Tijdens de primaire rijopleiding leer je;

Waarnemen
Voorspellen
Evalueren
Beslissen
Handelen

Modules 1 t/m 4 van de primaire rijopleiding zijn afgestemd op de volgorde van het leerproces van de rijbewijsleerling.

Elke bezoeker van deze website wordt geacht kennis te nemen van de gebruiksvoorwaarden van Dutch Lápetus research & development . Het raadplegen van deze website betekent dat de bezoeker deze gebruiksvoorwaarden begrijpt, aanvaardt en erdoor gebonden is.