Blokonderwijs | Rijbekwaamheid

De Basis rijopleiding

Dit is de rijopleiding die verschillende generaties gevolgd hebben om te leren autorijden. De doorontwikkeling van deze basis opleiding staat stil. Inhoudelijk zijn er wel (kleine) veranderingen geweest.

De basis rijopleiding die jij gaat volgen of volgt, is in rijlessen verdeeld en wordt door een rijschool, tot en met het rijexamen, examengericht, verzorgt. Het zijn de basisstappen om te slagen voor je rijbewijs.

Basisstappen
Tijdens de rijles leer je om te gaan met de bediening van de auto, je leert het kijken,  je plaats op de weg, het rijden op de auto(snel)weg en noem maar op. Dit zijn onderdelen van de basis rijopleiding. Je wordt met een stappenplan van je rijschool klaargestoomd en examengericht opgeleid richting het rijexamen.

Verkeerstaak
Naast de basisstappen leer jij ook om met situaties in het verkeer om te gaan. Dit is de verkeerstaak. Jij moet over voldoende beheersing van het voertuig- en kennis over de verkeerstheorie beschikken om verkeersopgaven op te kunnen lossen.
Als je beheersingsniveau van de theorie en praktijk niet goed is, kun je ook geen verkeersopgaven van de verkeerstaak goed oplossen.
Het is de bedoeling dat jij als (beginnende) bestuurder de vijf taakprocessen, waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen en handelen onder de knie krijgt. Als deze vijf taakprocessen goed beheerst, kun jij alle verkeerssituaties alle aandacht geven en goed en beheerst op lossen. 

Rijprocedure
Het CBR hanteert de rijprocedure als uitgangspunt voor het beoordelen van rijexamens.
De rijprocedure heeft een aansluiting met betrekking tot het samenspel in het verkeer wat je met andere weggebruikers doet.
Heel vaak wordt het samenspel niet begrepen en daarom zijn leerlingen die examen doen vaak gespannen

Elke bezoeker van deze website wordt geacht kennis te nemen van de gebruiksvoorwaarden van Dutch Lapétus. Het raadplegen van deze website betekent dat de bezoeker deze gebruiksvoorwaarden begrijpt, aanvaardt en erdoor gebonden is.

error: Content is protected !!