Voertuigveiligheid & Veiligheid op de weg en in het verkeer

Veiligheid in het verkeer wordt bekeken en van commentaar voorzien vanuit het gezichtspunt van gedragingen die bestuurders op de weg laten zien. Dan hebben we het over te snel rijden, het gele (oranje) verkeerslicht negeren, door rood rijden etc.
Maar er is een andere kant van verkeersveiligheid, of verkeersonveiligheid. Deze blijft onderbelicht en waarvan men zich niet realiseert dat het een hele grote rol speelt met betrekking tot de veiligheid.
Deze rol gaan we verder uiteenzetten.

Het leren autorijden gebeurt doorgaans in een gangbare sedanuitvoering. Als het rijexamen gehaald is, waarmee dus de (tijdelijke) rijbevoegdheid verkregen is, koopt men eenzelfde soort auto om zich vertrouwd te maken met het alleen rijden en je op de weg begeven als weggebruiker.

Maar wat zie je nu op de weg gebeuren?
Er rijden veel voertuigen op de weg die met betrekking tot hun gewicht de doorsnee middenklasser in gewicht ver achter zich laten. Alleen het gebruik van deze auto’s door bestuurders is alsof ze in een “gewone” middenklasser rijden. Daaruit kun je de conclusie trekken dat bij veel bestuurders het bewustzijn en alertheid niet aanwezig hoe zich te gedragen op de openbare weg.
Met een zwaardere auto is de verwachting dat er een rijstijl zichtbaar is die alle weggebruikers de overtuiging geven dat ze gezien worden.
Op de groep voetgangers, zal de reactie zijn, net zoals in de Rijprocedure B staat, die kennen de verkeersregels niet.

Maar waarom schrijven we dit?
Onlangs kwam ons een onderzoek onder ogen waarin beschreven is hoe de onderzochte soorten auto’s, SUV, EV-voertuigen en Pick-ups zich verhouden tot aanrijdingen en ongelukken.
De laatste jaren zijn auto’s steeds zwaarder, hoger en krachtiger geworden. Dat zorgt ervoor dat de inzittenden van deze auto’s bij een ongeval steeds beter beschermd zijn. Echter voor inzittenden van lichtere voertuigen en voor onze kwetsbare weggebruikers is de balans niet gunstig. Als er een botsing tussen twee auto’s heeft plaatsgevonden, waarbij één van beide voertuigen het dubbele gewicht heeft dan het andere voertuig, lopen de inzittenden van het lichtere voertuig 3 keer meer kans op ernstig gewond te raken, dan wanneer beide voertuigen even zwaar zouden zijn.
Een fietser of voetganger die aangereden is door een voertuig waarvan de motorkap 10 cm hoger is dan gemiddeld, loopt 30% meer kans op dodelijke verwondingen. Deze conclusies blijken uit een grootschalige studie van letselongevallen die tussen 2017 en 2021 zijn geanalyseerd.
In totaal waren bij dit onderzoek 300.000 inzittenden van auto’s en kwetsbare weggebruikers betrokken.

De volgende keer, de uitwerking van dit onderzoek met cijfers.